DNA: wat is het eigenlijk?

Aanbevolen

We hebben het allemaal in onze cellen zitten. Het maakt ons allemaal uniek maar het verbindt ons ook allemaal. Niet alleen wij mensen maar ook dieren, planten en schimmels. Sterker nog, ons DNA komt voor 95% overeen met dat van een chimpansee. Het is dan ook niet gek dat we ergens wel lijken op een chimpansee. Bij een chimpansee is de gelijkenis niet moeilijk te vinden, maar wist je dat ons DNA ook voor 50% overeenkomt met een banaan! Een bizarre gedachten. Daarom leggen wij jou in dit artikel iets meer over DNA uit en wat het eigenlijk is. 

DN wat?

DNA bezitten we allemaal. Maar wat is het eigenlijk? DNA staat voor Deoxyribo Nucleid Acid of in het Nederlands desoxyribonucleïnezuur. Een DNA bestaat uit twee strengen van nucleotiden die in de vorm van een dubbele helix om elkaar heen zijn gedraaid. DNA is opgebouwd uit moleculen en is dus immens klein. Het DNA is een soort unieke code die per individu verschillend is. Het kan zoals bij een chimpansee 95% overeenkomen maar toch is van elk individu het dna zo uniek dat er geen ander van op de wereld is. Door voortplanting en evolutie past deze codes zich telkens weer aan. 

Wat kan er gedaan worden met DNA?

Het begrijpen van het DNA en het toepassen ervan gaat nog niet zo heel lang terug in de tijd. In 1987 was het de eerste keer dat DNA als wettig en overtuigend bewijs werd geaccepteerd. Nu is het heel normaal dat men te traceren is aan de hand van DNA monsters. In de jaren ‘80 leek het rechtstreeks uit een science fiction film te komen. DNA kan dus worden toegepast bij misdrijven en oplossen van hiervan zodra er DNA is gevonden. Het vinden van DNA is één ding, de juiste match vinden is ook nog niet zo snel gedaan. 

Naast het oplossen van misdrijven wordt er ook heel veel onderzoek gedaan naar DNA. Denk aan erfelijke ziektes of speciale ziektes. Door bloed af te nemen van baby’s kunnen er op vroegtijdige leeftijd soms al ziektes worden ontdekt zodat deze snel behandeld kunnen worden. 

DNA kan ook worden onderzocht wanneer iemand zijn of haar ouders kwijt is geraakt of als het onduidelijk is wie de ouder van een kind is. Middels een DNA test kan er gekeken worden of het DNA sterk overeenkomt en zo kan bepaald worden wie de ouder van een kind is. 

Toekomst van DNA

Hedendaags is er nog veel te ontdekken over DNA. Nog steeds weet men nog niet alles. Wat de toekomst zal brengen is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er veel meer mogelijk is dan dat wij op dit moment voor mogelijk houden. Wellicht voelt het voor ons in 2020 ook als sciences fiction, maar er zijn onderzoek die bezig zijn met genetische manupulatie. Door het DNA aan te passen en gewenste genen toe te passen van het ene organisme tot het andere organisme kunnen vooraf organisme worden aangepast. Een kind met blauwe ogen of toch liever donkere ogen. Dit is nog maar een simpel voorbeeld van de dingen die misschien mogelijk zijn. DNA manipulatie wordt als controversieel gezien, men mag niet spelen voor God. Een heleboel vragen zijn ontstaan, wellicht dat de toekomst ons die gaan bieden.

Laatste berichten

Het beste matras voor een goede nachtrust

Het vinden van een goed matras kan best lastig zijn. Er is zoveel keuze en iedereen heeft natuurlijk een ander lichaam....

Meer zoals dit